Το Εθνικό Ωδείο ιδρύθηκε το 1926 από το μουσουργό Μανώλη Καλομοίρη και μια ομάδα πρoσωπικoτήτων από τον ευρύτερο μουσικό και καλλιτεχνικό χώρο, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι Χαρίκλεια Καλομοίρη, Μαρίκα Κοτοπούλη, Διονύσιος Λαυράγκας, Σοφία Σπανούδη κ.α. Σκοπός του Εθνικού Ωδείου δεν ήταν μόνο η κατάρτιση μουσικών αλλά η προσέλκυση και καλλιέργεια νέου ακροατηρίου. Η νέα αυτή πολιτική βασίσθηκε κυρίως στην οργάνωση συναυλιών και μελοδραματικών παραστάσεων, που τα πρώτα χρόνια αποτέλεσαν θεσμό (Μελοδραματικός Όμιλος, Συμφωνική ορχήστρα και Χορωδία). Υπήρξε ο πρώτος και για πολλά χρόνια ο μόνος Ελληνικός Εκπαιδευτικός και πολιτιστικός φορέας που προσέγγισε τον Ελλnνισμό και πέρα από τα όρια του Ελληνικού κράτους με παραρτήματα στην Αίγυπτο (Κάιρο, Αλεξάνδρεια) και στη Κύπρο.
Στη λαμπρή πορεία του το ιστορικό αυτό ίδρυμα είχε πάντοτε άξιους συνεργάτες με πίστη στα μεγάλα ιδανικά ποιοτικής μουσικής εκπαίδευσης και τέχνης. Μεγάλες προσωπικότητες δίδαξαν ή συνεργάστηκαν με το Εθνικό Ωδείο όπως, ο Gabriel Pierne, ο Δημήτρης Μητρόπουλος, η Αύρα Θεοδωροπούλου κ.α.
Ιδιαίτερα το Εθνικό Ωδείο συνδέθηκε με την ιστορία του κλασικού τραγουδιού στην Ελλάδα, έχοντας στο διδακτικό δυναμικό του προσωπικότητες οι οποίες έπλασαν γενιές τραγουδιστών μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η Μαρία Κάλλας.
Περισσότερες από τρεις γενεές νέων φοίτησαν στο Εθνικό Ωδείο, όπου γαλουχήθηκαν στα μυστικά της τέχνης των ήχων. Πολυάριθμοι είναι οι απόφοιτοί του, που δικαιώνοντας το έργο του, διέπρεψαν κα διαπρέπουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρουμε μεγάλα ονόματα όπως: Λ. Ζώρας, Μ. Κάλλας, Μ. Χαιρογιώργου, Α. Γαρουφαλής, Ε. Μουζάλα, Δ. Καβάκος, Μ. Χατζιάνο, Π. Κούκος κ.α.